Consell Assessor

Martí Anglada

Excap d’informació internacional de TV3. Ha estat corresponsal de La Vanguardia a Orient Mitjà, Itàlia i el Regne Unit (1977-1984) i de TV3 als Estats Units (1987-1990), Brussel·les i Berlin (2009-2011). Ha treballat com a analista polític internacional i ha publicat Afers (no tan) estrangers (Ed. Mina, 2008), Quatre vies per a la independència: Estònia, Letònia, Eslovàquia, Eslovènia (Editorial Pòrtic, 2013) i La Via Alemanya (Brau Edicions, 2014). L’any 2014 va ser nomenat delegat de la Generalitat de Catalunya a França i Suïssa.

Enriqueta Aragonès

Professora de recerca a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i professora afiliada a la Barcelona Graduate School of Economics. Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora per la Kellogg Graduate School of Management de la Universitat de Northwestern. La major part de la seva recerca es desenvolupa en la frontera entre la ciència econòmica i la ciència política. En concret analitza qüestions de ciència política utilitzant els instruments de l’anàlisi econòmica i de la teoria de jocs. Els seus articles apareixen publicats en les principals revistes especialitzades tant de ciències polítiques (American Political Science Review, American Journal of Political Science) com d’economia (American Economic Review, Journal of Economic Theory).

Jordi Basté

(Barcelona, 1965). Periodista. De 1982 a 2004 va treballar a Catalunya Ràdio, on col·laborava en les retransmissions esportives de Joaquim Maria Puyal, retransmetia partits de bàsquet, i presentava els programes La Jornada i No ho diguis a ningú. L’any 2004 va entrar a RAC1, on va ser presentador del programa d’esports Tu diràs fins l’any 2007. Des de 2007 és director i presentador del magazín matinal El món a RAC1 (actualment el programa més seguit en la història de la ràdio a Catalunya), pel qual l’any 2010 va rebre el Premi Nacional de Radiodifusió i l’any 2012 el Premi Òmnium Cultural de Comunicació. En televisió, ha estat redactor de Basquetmania i codirector i presentador de Gol a gol, a Televisió de Catalunya (2001-2003). L’any 2010 va rebre el premi Protagonistas de comunicació i l’any 2011 un Ondas en reconeixement al conjunt de la seva trajectòria.

Enric Canela

(Barcelona, 1949). Llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor per la mateixa universitat en Química, especialitat en Bioquímica. Professor de la UB des de 1974, actualment n’és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i col·labora en la recerca sobre comunicació intracel·lular. També fa recerca sobre Bioquímica Teòrica. Publica habitualment en revistes científiques de rellevància internacional. És membre de diferents societats científiques. Va ser vicepresident de la Societat Catalana de Biologia (1991-1995), president del Cercle per al Coneixement (2007-2009) i patró de l’Agència Nacional d’Avaluació, Certificació i Acreditació (ANECA) de l’Estat espanyol (2007-2011). Actualment és director de l’Escola de Doctorat i vicerector de Política Científica de la UB.

Salvador Cardús

(Terrassa, 1954). Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha fet estades com a investigador invitat a la Universitat de Cambridge, la Universitat de Cornell (EUA) i la Universitat Queen Mary de Londres. Actualment és professor titular de Sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, de la qual en va ser degà (2009-2011). És investigador en temes de sociologia de la religió i de la cultura, els mitjans de comunicació i les identitats nacionals. Ha publicat, entre d’altres, Plegar de viure amb Joan Estruch, Saber el temps, El desconcert de l’educació, Ben educats i El camí de la independència. En el camp del periodisme va ser director de la revista Crònica d’Ensenyament (1987-1988) i subdirector del diari Avui (1989-1991). Col·labora als diaris Ara, La Vanguardia, Diari de Terrassa i Deia. És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

August Gil-Matamala

(Barcelona, 1934). Advocat. Especialitzat en dret penal i laboral, ha participat en nombrosos casos de defensa de persones jutjades per les seves demandes en favor dels drets dels pobles, així com també en audiències davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. Gil-Matamala va guanyar el primer cas contra l’Estat espanyol per violació de drets fonamentals. És fundador de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona i va presidir l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans des de la seva fundació l’any 1986 i fins l’any 2001. Actualment presideix l’associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), constituïda a Estrasburg l’any 1990 i dedicada a la defensa dels drets ciutadans, la preservació de la independència dels advocats i la lluita per la instauració d’un dret europeu democràtic i progressista. L’any 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi i l’any 2013 el Premi Memorial Lluís Companys de la Fundació Josep Irla.

Montserrat Guibernau

(Vilanova i la Geltrú, 1960). Doctora en Teoria Social i Política per la Universitat de Cambridge i catedràtica de Ciència Política a la Universitat Queen Mary de Londres. Ha exercit com a professora a les universitats de Barcelona, Cambridge, Warwick i a l’Open University. Així mateix, és senior fellow al Canada Blanch Centre de la London School of Economics. La seva recerca s’ha centrat en el nacionalisme, la governança en les democràcies plurinacionals, la globalització, la ciutadania i la identitat europea. Els seus escenaris d’investigació han estat, entre d’altres, Catalunya, Escòcia, el Quebec, Irlanda del Nord i el Vènet. Guibernau és autora de diversos llibres, els més recents dels quals són Belonging: Solidarity and Division in Modern Societies (Polity, 2013), La identitat de les nacions (Dèria, 2010) i Per un catalanisme cosmopolita (Angle, 2009).

Manuel Manonelles

(Sabadell, 1975). Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Màster Europeu en Drets Humans i Democratització per l’European Inter-University Centre for Human Rights. Des de 2013 és professor associat del Grau de Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull. Entre els anys 2009 i 2012 va ser membre del Consell Directiu del Jean Monnet European Centre of Excellence on Intercultural Dialogue, Human Rights and Multi-level Governance, amb seu a la Universitat de Pàdua (Itàlia) i va ser director del Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil, conegut amb el nom de Fòrum Ubuntu, entre els anys 2009 i 2014. De 2005 a 2014 va ser director de l’oficina de la Fundació Cultura de Pau a Barcelona. Ha col·laborat activament amb Nacions Unides: durant els anys 2005 i 2006 va ser assessor especial del Co-President del Grup d’Alt Nivell de Nacions Unides per l’Aliança de Civilitzacions i entre els anys 1999 i 2000 va ser coordinador del Grup de Cultura del Fòrum del Mil·lenni de Nacions Unides. També ha estat supervisor i observador electoral internacional per a l’OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa) i la Unió Europea en diversos països, com per exemple la Federació Russa, Bielorússia, Macedònia/FYROM, Ucraïna i Bòsnia-Hercegovina.

Eva Piquer

(Barcelona, 1969). Escriptora i periodista. Editora de la revista cultural Catorze.cat. Articulista de diversos mitjans. Col·laboradora de Catalunya Ràdio des del 1992. Ha estat professora de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, corresponsal a Nova York i coordinadora del suplement Cultura del diari Avui. Ha publicat una desena de llibres, entre els quals La noia del temps (1997), Una victòria diferent (2002), La feina o la vida (2010) i Catorze de cara al 2014 (2014). Ha guanyat els premis literaris Josep Pla 2002, Marian Vayreda 1999 i El Vaixell de Vapor 1996. Ha rebut el premi Atlàntida a la millor articulista en llengua catalana.

Ricard Planas

(Girona, 1976). Periodista, crític d’art i gestor cultural. Va estudiar Filologia i Història de l’Art a la Universitat de Girona. L’any 1999 va fundar la revista Bonart, dedicada a l’escena artística contemporània dels Països Catalans. Durant el 2005 i 2006 va crear i dirigir la fira d’art contemporani de Catalunya INART. Ha estat el curador d’exposicions d’artistes tan importants com Arranz-Bravo, Lamazares, Formiguera, Cuixart, Ansesa o Grau-Garriga. Ha col·laborat amb Ona Catalana, Catalunya Ràdio, iCatfm i Onda Rambla i ha treballat per al Diari de Girona, El Punt i El Mundo, entre d’altres. Actualment és assessor en Creació i Estratègies Culturals en el gabinet del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Clara Ponsatí

Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, Màster en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora per la Universitat de Minnesota. Dirigeix l’Escola d’Economia i Finances de la Universitat de Saint Andrews (Escòcia). És professora de l’Institut d’Anàlisi Econòmica CSIC, del qual va ser directora del 2006 al 2012, i membre del consell acadèmic de la Barcelona Graduate School of Economics. Ha estat investigadora sènior al CSIC, professora associada a la UAB i investigadora post-doctoral a la Bell Communications Research de Morristown, Nova Jersey. Forma part dels consells editorials de les revistes The International Journal of Game Theory i The Review of Economic Design.

Arnau Queralt

(Granollers, 1975). Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Gestió Pública pel Programa Interuniversitari de Govern i Gestió Pública (ESADE, UAB i UPF) i diplomat en Afers Europeus per l’Escola Diplomàtica del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació i el Patronat Català Pro Europa, del qual en va ser director. Des de 2011 és director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), adscrit al Departament de la Presidència de la Generalitat. Ha estat membre del consell de govern i del consell acadèmic de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus. Va ser secretari general de la Fundació Cercle Tecnològic (2010-2011) i president del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (2010-2012). Recentment ha estat reelegit president de la xarxa EEAC (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils).

Vicent Sanchis

(València, 1961). Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, com a periodista ha col·laborat i treballat per a diversos mitjans de comunicació i editorials. Ha estat director de Setze, el suplement català de Cambio 16, i director dels diaris El Observador i Avui. Actualment és el director de la revista El Temps. També ha destacat com a guionista i director de diversos programes de televisió. És president del consell editorial de l’Avui, vicepresident d’Òmnium Cultural i secretari general de la Fundació Catalunya Oberta. També és professor a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull de Barcelona.

Mònica Terribas

(Barcelona, 1968). Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Filosofia per la Universitat de Stirling (Escòcia). És professora titular del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix docència des del 1993. De 2002 a 2008 va presentar i posteriorment dirigir el programa informatiu nocturn La nit al dia, a TV3. De 2008 a 2012 va ser directora de Televisió de Catalunya i, l’any següent, consellera delegada i editora del diari Ara. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre altres guardons, amb el Premi Nacional de Cultura de Periodisme (2003), el Premi Ciutat de Barcelona (2006), el Premi Nacional de Comunicació de Televisió (2007), el Premi Òmnium Cultural (2005), el Premi 1924 de Ràdio Associació (2004) i el Premi Quim Regàs (2009). Des de setembre de 2013 dirigeix i presenta El matí de Catalunya Ràdio, el programa insígnia de la ràdio pública catalana.

Montserrat Vendrell

(Barcelona, 1964). Doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, Màster en Comunicació Científica per la UPF i grau executiu de Direcció General a l’IESE. Va ser investigadora biomèdica al Roche Institute of Molecular Biology (Hoffmann La Roche, New Jersey) entre 1992 i 1995 i a l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona del CSIC (1987-1991 i 1995-1997). Subdirectora general del Parc Científic de Barcelona (1997-2007) i directora general de Biocat (2007-2015), l’organització que dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya. Va ser la primera directora del Barcelona Institute of Science and Technology (2015-2016). Compta amb més de deu anys d’experiència en diferents centres de recerca internacionals en el sector de la biomedicina i més de quinze en gestió de la recerca i la innovació. Va ser membre del Consell Directiu de la Societat Catalana de Biologia entre el 1996 i el 2007 i presidenta del Consell Europeu de Bioregions (CEBR) de 2012 a 2015.

Carles Vilarrubí

(Barcelona, 1954). Empresari. Vicepresident de la banca Rothschild España, especialitzada en adquisicions i fusions en sectors claus financers a nivell internacional. President de CVC Grupo Consejeros, hòlding d’inversions patrimonial que agrupa participacions en empreses de consultoria i serveis. President de Willis S&C (corredoria d’assegurances i vocal del consell d’administració de Willis Iberia). Forma part de diferents consells d’administració (Fira Barcelona, Catalunya Comunicació, ONO i Grey Group) i és membre d’entitats com la Fundació SHE (Science, Health and Education, dirigida pel Dr. Valentí Fuster), de la qual n’és vicepresident, o del Consell Municipal de l’Esport de Barcelona. És vocal al consell assessor del Foment del Treball Nacional i president d’honor de l’International Jumping Owners Club. President de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. És vicepresident i responsable de l’Àrea de Relacions Internacionals i Institucionals del FC Barcelona.

Vicenç Villatoro

(Terrassa, 1957). Escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació. Com a periodista ha treballat per a diversos mitjans. Va ser editor del diari Avui de 1993 a 1996 i cap de la secció de cultura de TV3. De 2002 a 2004 va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. Ha col·laborat amb diferents mitjans com l’Avui, El Periódico, El País, El Temps, Catalunya Ràdio i COM Ràdio. Com a escriptor ha publicat una dotzena de novel·les. Expresident de la Fundació Ramon Trias Fargas i exdirector de l’Institut Ramon Llull, és l’actual director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Francesc de Dalmases (Director)

(Barcelona, 1970). Periodista i consultor en matèria d’ajut humanitari i cooperació al desenvolupament. Ha estat president (1999-2006) de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), coordinador de la delegació de l’estat Espanyol a l’Oficina per a les Llengües Minoritàries (1995-1999), coordinador de la tercera conferència del CONSESU (Conferència de les Nacions Sense Estat Europees) (1999), coordinador de Europa de les Nacions (1993-1999). Ha estat expert internacional en projectes de cooperació en països com l’Afganistan, el Pakistan, Mongòlia, Kosovo, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Mèxic, Guatemala, el Marroc i la República Democràtica del Congo. És membre del Consell de Cooperació del Govern català. L’any 2001 va entrar a formar part del Comitè d’Ajut Internacional de Barcelona i és membre directiu de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes.

Víctor Terradellas
(President)

(Reus, 1962). Empresari i activista polític i cultural. President i fundador de la Fundació CATmón. Editor de Catalan International View i ONGC, una revista dedicada al pensament polític, la solidaritat, la cooperació i les relacions internacionals. Sempre lligat a l’activisme polític i social tant a nivell nacional com internacional, va ser impulsor de la Plataforma per la Sobirania i responsable de diversos projectes de cooperació en escenaris tan diversos com el Perú, Bolívia, Xile, Argentina, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Albània, l’Afganistan, Mongòlia, el Pakistan i el Kurdistan. És l’exsecretari general de Relacions Internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya.

Pol Serrano

(Barcelona, 1988) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Abat Oliba CEU i Màster en Política i Relacions Internacionals per la Universitat de Kent. La seva tesis es centra en la defensa i la construcció nacional. Actualment Investigador d’Afers Europeus i Política de Seguretat de la Fundació CATmón, està especialitzat en seguretat i qüestions nacionals. Compta amb una àmplia experiència en el camp de la previsió econòmica i l’anàlisi geopolítica.